DGS Tercih Robotu


DGS  Tercih Robotu

DGS Tercih Robotu

Dikey Geçiş Sınavı Tercih Robotu

DGS Sınavı sonrası tercihler dikkatli ve titiz bir çalışma sonrasında belirlenmelidir.   Her yıl DGS sınavına giren öğrenci sayısı artmaktadır.  Sayı arttıkça istenilen üniversitelere ve bölümlere yerleşmek de zorlaşmaktadır.

 

2023 DGS Tercih Robotumuz İçin Linki Tıklayabilirsiniz

 

Her yıl yaklaşık iki yüz binin üzerinde öğrencinin başvuruda bulunduğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin ön lisans bölümlerinden mezun olan veya olmasına yakın öğrencilerin katıldığı bir sınavdır. ÖSYM tarafından çoktan seçmeli sorular içeren bir sınavdır. Lisans yükseköğrenim programlarına geçiş yapmak isteyen, ön lisans mezunu ya da mezun olacak herkes başvurabilir. Bunun dışında son sınıf ön lisans programlarında okuyan, mezuniyet için gerekli staj şartını sağlayan adaylar da DGS'ye başvurabilir. Bu sınavın bir diğer artısı da Açık Öğretim Lisans programlarında okuyan öğrencilerin kılavuzda yer alana lisans bölümlerine dikey geçiş yapmak isteyenler de bu sınava başvurabilmektedir.

 

DGS Nedir?

DGS; ön lisans eğitimini tamamlamış olan öğrencilerin kendi alanlarıyla alakalı lisans programlarına geçiş yapabilmesi girebildikleri bir sınavdır. 60 sayısal, 60 sözel çoktan seçmeli 120 sorundan oluştur. Sınavın sayısal bölümünde; matematik, geometri ve sayısal mantık yer alır. Sözel bölümde ise paragraf, okuma ve anlama, sözel mantık bölümlerinden oluşur. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 ana puanlama türü vardır. Her yıl kontenjanlar ve sıralama sınava ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından değiştirilir. Hangi ön lisans bölümünden hangi lisans bölümüne geçiş yapılmakta, puan türü ve kontenjan bilgileri neler olduğu, puan türlerine göre kontenjan durumu gibi durumlar ÖSYM'nin sitesinde adaylara duyurulmaktadır.

 

DGS Tercih Robotlarının Özellikleri

DGS tercih robotlarıyla beraber öğrenciler, robot programda yer alan bölümleri doldurarak kontrol amaçlı tercih yapabilirler. En azından puanlar vs. hakkında, mevcut puanlarıyla ya da hedef koyduğu bölümlerle alakalı ne kadar puan alması, ilgili yılda hangi üniversite bölümlerine gidebileceğini görebilir. Tercih robotunda dilediğiniz kitapçık yılını, mezun olduğunuz bölümü, puanınızı, istediğiniz şehirleri, seçebileceğiniz bölümleri manuel olarak girmeniz gerekmektedir. Dilerseniz tüm üniversiteleri ve tüm öğrenim türlerini de seçebilirsiniz. Daha sonra seçim yapabileceğiniz bölümleri sıralar. Üniversite adı, ili, Fakülte ve öğrenim bilgileri, puan türü, taban ve tavan puan aralığı, kontenjan sayısı ve koşullar ayrıntılı bir biçimde çıkacaktır. Dilerseniz sizler de tercih robotumuzu kullanabilir, puan aralığınıza göre hangi bölümleri tercih edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Siz de DGS de yüksek puanlar almak için DGS Kursu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

DGS Kursları | KPSS Kursu | Ales Kursu | Kadıköy DGS Kursu | Kadıköy ALES Kursu | Bağcılar KPSS Kursu