DGS ye Nasıl hazırlanmalıyım


DGS ye Nasıl hazırlanmalıyım

DGS ye Nasıl hazırlanmalıyım

DGS YE NASIL HAZIRLANMALIYIM? DGS NASIL DERS ÇALIŞMALIYIM?

DGS’YE (Dikey Geçiş Sınavı) Nasıl Çalışmalı? DGS Sınavına Nasıl Hazırlanmalı? DGS Ders Nasıl Çalışmalıyım?

       Her başlangıç yeni bir hedefe varmak için yapılır. Başlangıç noktası varsa hedef noktası da vardır. Hedefe varmak için, hedefe nasıl ulaşılacağının  gerçekçi yol yöntemi olmalıdır. Yol yöntemi gerçekçi saptamayanların hedeflerine ulaşması imkansızdır. Dolayısıyla sağlam bir başlangıç yapmak için hedeflerimizi doğru belirlemeli ve doğru çalışma saatleriyle hedeflerimize ulaşmalıyız. 

        DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) hazırlanan bir adayın amaç ve hedefleri doğru tespit edilmelidir. Adaylar, amaç ve hedefin büyüklüğüne yakışacak ciddi bir çalışma programına sahip olmalıdır. Bu noktalardan hareketle hedefleri belirlemeli,bu hedeflere nasıl ulaşacağımızın yol ve yöntemleri üzerinde çalışmaya başlayalım. 

       DGS’ye sağlıklı bir hazırlık yapabilmek için öncelikle sınavın müfredatını doğru tespit etmemiz gerekiyor. Bu açıdan son 5 yılda DGS’de çıkmış sınav sorularına bakıp sınavdan sorumlu olacağımız tüm konuları yazalım. Bu konulara nasıl çalışacağımızı,kaç haftada bitireceğimizi planlamaya başlayalım. Gerçekçi haftalık çalışma programları düzenleyelim ve bu çalışma programlarına mutlaka sadık kalalım. Bu programları yaparken bireysel olarak zorlanabilirsiniz.bu programların hazırlık sürecinde Uzman Kariyer DGS kurslarının bulunduğu illerde şubelerimize gidip rehber hocalarımızdan yardım alabilirsiniz.

         DGS sınavına hazırlanan adayların tümünün seviyesi aynı değildir, dolayısıyla DGS sınavına hazırlanan adayların durumları ayrıntılı olarak değerlendirilir.

         DGS sınavında temel matematik becerileri,sayısal akıl yürütme soruları,temel geometri bilgisi, Türkçe  ve sözel mantık sorularından oluşmaktadır.

         Matematik temeli sağlam olan ve matematik dersinde öğrenme güçlüğü çekmeyen adayların çalışma programlarını dönemsel hazırlayıp, bu çalışma programına bağlı kalarak konularını erkenden bitirmelerinde büyük bir fayda vardır. Konularını erkenden bitirip genel tekrarla bol bol soru ve deneme sınavları çözümü için zaman ayırmaları gerekmektedir. Bu çalışma programlarına bağlı olarak haftada bir mutlaka deneme sınavı çözerek konuları ne düzeyde öğrendiklerini test edip aynı zamanda soru çözümünde pratikleşmeliler.Deneme sınavlarında  en büyük amaç adayların sınavlara hazırlanırken ne kadar yol aldıklarını ölçme imkanlarına sahip olmalarını sağladığı gibi zamanı doğru kullanmalarına büyük katkısı olacaktır. Bu durumlardan kaynaklı olarak DGS sınavına hazırlanan adayların mutlaka kurumsal deneme sınavlarına katılmaları (sınav ortamına benzer ortamlarda) , ders çalışmaları kadar önemli bir konudur.

       Belli bir alt yapıya sahip olan adayların sözel yetenek bölümü sorularını çözmeleri için en başta doğru bir paragraf çözümleme teknikleri konusunda özel bir çalışma içerisinde olmaları gerekmektedir. Adaylara sözel yetenek alanında başarılarını arttırmaları için sözel konu ve müfredata çalışmalarının dışında deneme ,roman ,hikaye vb.eserler okumalarını tavsiye ederiz.Kitap okuma alışkanlığının bireyin ufkunun genişlemesine ve okuduğunu anlama noktasında ciddi bir katkısı olacaktır.

         Matematik temeli zayıf olan adaylar DGS sınavına hazırlıkta nasıl çalışmalı?

         Bu soruya cevap vermek için Nobel Ödül’lü bilim insanımız Aziz SANCAR hocamızdan bir alıntı yapmak istiyorum.”Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir,ben çalışmaya inanıyorum.” Bu belirlemeden de yola çıkarak DGS sınavına nasıl hazırlık yapacağımızın ipuçları ortaya çıkıyor.DGS sınavında başarılı olmanın anahtarı çalışma olacaktır.Bu bakış açısı ile hareket edersek herhangi bir sorunumuz kalmayacaktır.

         Matematik eğitiminde ülke olarak dünya ortalamasının çok gerisinde olduğumuz bir gerçek. Bunun bir çok sebebi vardır,bu sebeplere tek tek girmeyeceğiz en büyük sebebine değinerek bu durumu açıklamaya çalışalım. En büyük sebep kafamızda oluşturduğumuz tabulardır,bu tabularımızdan matematiğin ne kadar zor olduğuna dair çok sayıda şehir efsanesi mevcuttur. Aksine matematik gerçekten öğrenmesi güç olan bir bilim mi? Matematik gerçekten öğrenilmesi güç olan bir bilim değildir.Doğru bir öğrenme yöntem tekniği ve çalışma programı ile matematik çok güzelce öğrenilebilir. Yeter ki tabularımızı yıkalım ve çalışmaya başlayalım göreceğiz ki matematiğin öğrenildiğine dair deneyime sahip olacaksınız. Haydi ön yargılarımızı yıkalım ve çalışmaya başlayalım! Yine fizik  bilimine büyük katkısı olan Albert Einstein “Bir önyargıyı yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur.”Önyargılarımızı yıktıktan sonra adım adım pratik çalışma yöntemleri üzerinde duralım.

        Kaynak seçimini doğru yapalım. Bunun için matematik temelini öğrenmek çok önemlidir.Bunun için matematik alt yapısı zayıf olan adaylar temel matematik kitaplarından çalışmalılar. Matematik alt yapısı oluşturulduktan sonra planlı bir dönemsel çalışma takvimi oluşturup bu takvime göre düzenli çalışmanızı tavsiye ederiz.Unutmayalım düzenli çalışmak başarının ta kendisidir. Başarı eşittir düzenli çalışmaktır.Bütün başarıların ve güzelliklerin altında emek ve çalışma vardır.Tembellik,üşengeçlik ve ertelemecilik bütün kötülüklerin anasıdır. Sonuç olarak hedeflerimize ulaşmanın anahtarı çalışmaktır.

DGS Prağraf Sorularına Nasıl Çalışılmalı? DGS Parağraf soruların Çözüm Teknikleri

soruya başlık konularak sorunun hangi başlık altında geldiğini görmeli (kategorize etmek) işimizi kolaylaştırır.(böl-parçala-yönet)

‘’hangiHer sine değinilmemiştir’’ sorularında parçada ana fikre götürecek anahtar sözcükleri işaretleyerek onları şıklarda aramak bizi doğruya götürür.

Konu - ana fikir paragraflarında ‘’bu yazar bunu neden yazdı?’’ sorusunu önce kendimize sormalıyız.

Akışı bozan cümlenin ,aynı konunun farklı yönüne değinen cümle olduğunu bilmeliyiz.

Bir paragraf ‘’bir defa ‘’ okunur.

Paragraf , yazarın malıdır. Kendi düşüncelerinizi yazıya katmayın.

     

Düzenli çalışma programını oluşturamayan ve çalışmada güçlük yaşayan adayların kurs(dershane) takviyesi almalarını öneririz.

      DGS ye hazırlanan adaylar düzenli olarak  günde ortalama 5 saat süreyle ders çalışmaları durumunda DGS sınavında ciddi başarılar elde edeceklerdir. Bu süre adayların tercihine göre arttırılabilir. Bir gün çok çalışırsanız başka bir gün de hiç çalışmasanız elde edeceğiniz verim düşecektir. Başarılı olmak isteyen adayların sürekli ve düzenli çalışmaları gerekmektedir. ‘’Taşı delen suyun gücü değil,damlaların sürekliliğidir.” atasözümüzden de anlaşılacağı gibi süreklilik ve sabır hedefe ulaştırır.
       Zorunlu sebeplerden kaynaklı olarak çalışmalarınızda belirli kopuklyoklar olsa bile bundan kaynaklı olarak moralinizi bozmayın ve en kısa sürede telafi etmeye çalışın.

 

  DGS Çalışırken Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Hususlar

* Zihinsel Faliyet Süreçlerinde (Ders Çalışma süreçleri) İnsanın en çok enerki harcadığı dönemlerdir. Düzenli, dengeli beslennen ve dinlenen insan zinde olur. Zinde olan bir insan çalışmasında daha fazla verim alır. Onun için bu dengeye dikkat etmelisiniz.

* Vücudunuzun zinde kalması için sportif faaliyetleri öneriyoruz. Sportif faaliyeti gerçekleştirme imkanınız yok ise günde yarım ve bir saat arasında vücut egzersiz hareketler yapmanızı tavsiye ediyoruz.

* Öğrendiklerinizin kalıcılaşması için sürekli kaliteli soru ve deneme sınavı çözüp bilgilerinizin kalıcılaşması ve pekişmesini sağlayın.

*Belli konuları öğrendikten sonra konuları hallettim gibi düşünmeyin ve çalışmayı bırakmayın sınav haftasına kadar ders çalışmaya devam edin. Sürekli genel tekrar yapınız.

 

           Uzman Kariyer Eğitim Kurumları Kadıköy Merkez şube Rehberlik Birimi olarak çalışmalarınızda başarılar dileriz. Tüm sorularınızı aşağıdaki iletişim linkini tıklayarak bizlere yöneltebilirsiniz. Bizler her zaman sizlerden gelecek soruları keyif duyarak cevaplayacağız.

 

Tüm sorularınız için bu linki tıklayarak rehberlik birimimize ulaşabilirsiniz.

 

DGS Sınavına Nasıl Çalışılır, DGS Sınavına Nasıl Hazırlanır. Video İçin Tıklayınız.

 

 

 

DGS Kurslarımız Hakkında Ayrıntılı İçin Bu Linki Tıklayınız.

 

Önkayıt Başvuru Formu İçin Bu Linki Tıklayınız.