SPL (SPK) Lisanslama Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıdır.


SPL (SPK) Lisanslama Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıdır.

SPL (SPK) Lisanslama Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıdır.

SPL (SPK) Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı? SPL Sınavına Nasıl Çalışmalıyım?

*  Öncelikle bu girilecek sınavın konularına göre ders hazırlığı ve kaynak araştırması yapılmalıdır. Bir dershane takviyesi işlerini ve çalışmanızı kolaylaştırır.

 * Dersler ise örnek soru ve çözümler ile daha iyi anlaşılır. Örnek soru modellerinin çalışılması ve çözümü sayesinde derslere daha kolay çalışılabilir. Çok soru çözmek ve soru tipine alışmak sınavda kolaylık sağlayan bir unsurdur. 

* Daha önce çıkan sorulara çalışmak çok fayda sağlayabilir. Mutlaka çözümlü sorulara bakılmalıdır. Böylece hem konulara aşinalık sağlanacak, hem de kendimizi deneme imkanı bulacağız.

* Deneme sınavları ile kendinizi sınayınız.

 * SPK sınavlarındaki soru tipleri iyi bellenmeli ve konulardaki belli başlı noktalar araştırılabilir. Hangi aday hangi düzey sınavına girecekse o konuları çalışmalı ve anlamalıdır.

* Özellikle mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri öğrenilmelidir. SPK’dan mutlaka mevzuat değişiklikleri takip edilmelidir. Mevzuat değişikleri ile ilgili sorulara dikkat edilmelidir. Değişiklileri içeren örnek sorular çözülmeli,  bu değişiklikler ile ilgili mutlaka bir şablon oluşturulmalıdır.

* Dershane takviyesi önemlidir. Sınava gireceklerin imkanı varsa SPK lisansı ile ilgili eğitimler veren kurslara gidilebilir. Bu şekilde destek alınabilir. "Muhasebe ve finansal raporlama". gibi derslerde örnek anlatımlar ve uygulamalar açısından adayın yardıma ihtiyacı olabilir. Uygulamalı çözümler adaylar için çok faydalı olacak, soru çözümlerini kolaylaştıracaktır. Uygulamalı çözümler konuların daha anlaşılmasını sağlayacaktır

* SPK sınavları lisans çeşidine göre her bir derse verilen ağırlık da değişkenlik gösterebilir. Konuların okunması, örnek soruların çözülmesi şarttır. Kaynaklarından yararlanılması adayı olumlu etkileyecektir.

* Son aşamada tekrar deneme sınavları çözülmelidir. Tavsiyemiz her dersin en az iki kez tekrar edilmesidir.

 

Gireceğiniz düzey sınavına göre dersleriniz farklılaşacağından bazı derslere göre çalışma yöntemleri şöyle olmalıdır:

Yatırım kuruluşları derslerine çalışıyorsak bu yatırım kuruluşlarının hangileri olduğunu ve bu kuruluşların özellikleri bilinmelidir.
Sermaye piyasası araçları dersine çalışıyorsak Sermaye piyasası araçlarının çeşitlerinin ve bu araçların özelliklerinin mutlaka bilinmesi son derece önemlidir.
Takas, saklama ve operasyon işlemleri derslerine çalışmak için ise evrakların saklanma veya tutulma vadeleri bu evrakların süreleri mutlak olarak bilinmelidir. Evraklar ile ilgili sürelere çalışılmalıdır.
Sermaye piyasası operasyonlarında dikkat edilmesi gereken hususlara çalışılması faydalı olacaktır.
Sermaye piyasası mevzuatına mutlaka bakmalı ve gerekli notları almalıyız.
Genel ekonomi dersine çalışıyorsak temel ekonomik kavramları bilmeli iktisadi okullardan Klasik ve Keynesyen okula bilhassa göz atılmalıdır. Makroekonomideki temel değişkenleri bilmek faydalı olacaktır.
Temel Finans Matematiği, Değerleme Yöntemleri, Muhasebe ve Mali Analiz dersine çalışıyorsak bununla ilgili örnek sorulara bakmalı ve kendimiz çözmeye çalışmalıyız. Ayrıca temel formüllerin bilinmesi gerekmektedir. Muhasabe ve analizdeki temel kavramlar ve mali tablolar mutlaka bilinmelidir.Menkul Kıymet Değerlemesi, Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel İlkeleri, Sermaye Piyasasında Tek Düzen Muhasebe Sistemi ve İşleyişi öncelikli çalışacağımız konular olmalıdır.
·  İlgili Vergi Mevzuatı dersine çalışmak için mutlaka vergi ile ilgili temel kavramların ve vergilendirilen tüm sermaye piyasası araçlarının vergilendirme yöntemlerine çalışılmalıdır. Ayrıca sermaye piyasasındaki geçerli vergi ve beyanname türlerini bilmek yararlı olacaktır.

·         Sınava girecek adayların girecekleri düzey sınavına göre benzerlik gösteren dersleri bir araya gruplayarak, bu gruba ait dersleri o sınav döneminde vermeye çalışılması daha faydalı olacaktır.

Eğer Düzey-1 dışından bir sınava hazırlanıyorsanız Ticaret hukuku konularındaki mevzuata ve mevzuat değişiklikleri ile şirket türleri, şirket yapıları ve ortaklık türlerine göz atmak faydalı olacaktır.

Özetle bir kişi SPL sınavlarına hazırlanıyorsa:

Önce motivasyon sağlanmalı ve bir çalışma yöntemi belirlenmeli
Ders notları ve konularla örnek sorulara mutlaka çalışılmalı
Geçmiş yıl sorularını ve cevaplarını gözden geçirmeli ve bu sorularla deneme sınavı yapılarak kendimizi denemeliyiz.
Deneme sınavlarında yanlış yapılan sorulara dönüp hangi konularla ilgili olduğunun not alınarak o konuya tekrar çalışmalı
Gireceğiniz sınavdaki derslerin mevzuat değişiklikleri mutlaka takip edilmeli
Konular en az iki kere tekrar edilmeli
Bol miktarda soru çözümü yapılmalı