DGS Sınavı Hakkında Geniş Bilgiler


DGS Sınavı Hakkında Geniş Bilgiler

DGS Sınavı Hakkında Geniş Bilgiler

DGS sınavı, her yıl artan sayısıyla yıllık ortalama 240 bin kişinin başvurduğun sınavlardan biridir. DGS sınavı hakkında geniş bilgiler verdiğimiz bu yazımızda, Dikey Geçiş Sınavı hakkında birçok hususu sizler için paylaştık.

DGS Sınavı Nedir?

ÖSYM gözetiminde gerçekleştirilen DGS, ön lisans mezunlarının veya mezun olacak konumdakilerin katıldığı çoktan seçmeli sınavlardan biridir.

Soru cevap şeklinde, bu sınav hakkında detaylı bilgiler vererek sınav için en fazla sorulan soruları cevaplandıralım.

Kimler DGS Sınavı için Başvuru Yapabilir?

Yüksekokul lisans programları için dikey geçiş yapmak istene ön lisans mezunları ve son sınıfta bulunup mezuniyet için gerekli olan şartları staj haricinde tamamlamış olan herkes, DGS sınavlarına başvuruda bulunabilir.

Açık öğretim lisans programlarında olup da, bu programa geçmek isteyenlerde sınav için başvuru yapabilmektedir.

Yurtdışından Başvuru Yapılabilir mi?

Çeşitli nedenlerle yurt dışında bulunan TC vatandaşı olan herkes, kılavuzda yazan şartlara göre başvurularını yapabilmektedir.

DGS Sınavlarında Kaç Soru Var? Sınav Süresi Ne Kadar?

En sık merak edilen sorulardan biri de, bu sınavlarda toplam kaç soru olduğudur. Toplamda 120 soru olan DGS’de bu soruların 60 tanesi Türkçe, 60 tanesi ise matematik sorularıdır.

DGS sınav süresi toplam 2 saat 30 dakikadır.

DGS Kaç Yıl Geçerli? Ek Puan Var mı? Kaç Kez Girilebilir?

DGS sınavları ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan bir sınav olup, 1 yıl geçerliliği vardır. Sınavda, ek puan uygulaması yoktur ve sınava giriş için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

Sınavın Kapsamı Nedir?

Sözel ve sayısal yetenek testi uygulaması yapılan sınavda, toplamda 120 soru bulunmaktadır. Bu sınavın temel amacı, sınava katılanların sözel içerikli muhakeme ve matematik becerilerini ölçmeye yöneliktir.

Sınav sorularının tamamı, test formatındadır. Soruların tamamı da, yüksekokul mezunlarının farklı alanlardan gelebilecek olmalarından dolayı, bu mezunların cevaplandırabilecekleri nitelikte sorulardan oluşmaktadır.

DGS Tercih Sayısı Kaçtır? İstenilen Bölüm Yazılabilir mi?

Sınavda tercih sayısı, 30 olarak sınırlandırılmıştır. Tercih yaparken mezun olduğunuz bölümle alakalı olan ve öncesinde YÖK’ün belirlediği bölümlerden birini tercih etmeniz mümkündür.

Kazandıktan Sonra, Üniversiteye Kaçıncı Sınıftan Başlanır?

Sınavı kazananların hangi sınıftan başlaması gerektiğine, üniversite yönetimi karar vermektedir. Mezunu olduğunuz ön lisans programı için lisans programı seçerken en yakın olanını seçmeniz avantaj sağlayacaktır. Kimi üniversitelerin, DGS’de başarı sağlayan kişileri üçüncü sınıftan başlattıkları bilinmektedir. Ayrıca üst sınıftan kredi almak koşuluyla, erken mezun olunabilmesi de söz konusu olmaktadır.

En kapsamlı ve nitelikli DGS kursları ile İstanbul Uzman Kariyer avantajlarıyla DGS sınavlarına daha iyi bir şekilde hazırlanarak, başarı şansınızı hissedilir derecede artırabilirsiniz.