2020 DGS Puan Hesaplama

2020 DGS Puan Hesaplama

DGS 2020 yılında puan hesaplaması ile yoğun bir ilgi görmekte. Öğrenciler dgs puan hesaplama 2020 nasıl yapılır diye merak konusu içindeler. DGS puanı derslerde doğru ve yanlış sayıları girilerek hesaplanabiliyor. Aday kişilerin sınav sonuçları ile hesaplanan sözel ve sayısal standart puanları, ön lisans öğreniminde sahip oldukları akademik not ortalamaları hesabı ile ön lisans başarı puanları belli kat sayılar ile çarpılıyor ve toplanarak puan hesaplanabiliyor. Peki dgs 2020 puan hesaplama nasıl yapılıyor?

2020 DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılıyor?

Sınavda aday olan kişilerin testlerden aldığı puanlar ile hesaplanan sayısal ve sözel standardı olan puanlar, AÖBP kullanılarak aday kişilerin yerleştirilmesi için geçerli olan DGS puanı hesaplanır. 2020 dgs puan hesaplama yapmak isteyen kişilerin ağırlıklı ön lisans başvuru puanını bilmeleri gerekir. Bölümünü iyi bir derece ile bitirmiş kişiler 80, orta sıralarda bitirmiş olan kişiler 65 ve son sıralardan bitirenler ise 50 puan olarak girebilirler.

Belirlenen katsayılar ile puanlar çarpılarak hesaplama yapılacaktır. Ancak her iki testten de ham puan olarak en az 0,5 alınması gereklidir. Sadece ham puanı alan kişilerde puan hesaplama dgs işlemi yapılacaktır.

Yetenek testinde yer alan sayısal ve sözel bölümler ayrı olarak adayların testlerde vermiş olduğu doğru ve yanlış cevaplar ayrı bir şekilde toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısı dörtte bir oran ile çıkartılarak net bulunacak ve ham puanlar elde edilecektir.

Bütün aday kişilerin sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı olarak hesaplanacaktır. Böylece aday kişilerin ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması da 10 olan standart puanlar şeklinde dönüştürülecektir. Bu sayede her aday kişi için Sayısal ve Sözel Standart Puan hesaplanmış olacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı ya da ilgili başka bir kişi tarafından iptali gerçekleştirilecek olan soru ya da sorular değerlendirme dışındaki bırakılarak geçerli olan soruların puan değer tekrar saptanarak puanlama yapılacaktır. Ayrıca dgs puan hesaplama robotu sayesinde aday kişiler sayısal ve sözel testlerinde doğru ve yanlış sayısını, ÖBP puanını da girdikten sonra otomatik olarak puanlarına ulaşabilecekler.