DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? DGS ÖBP Hesaplama

DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? DGS ÖBP Hesaplama

DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? DGS ÖBP Hesaplama

DGS sınavı sonrasında merak edilen sorulardan bir tanesi de puan hesaplama yöntemi oldu. DGS puanı nasıl hesaplanır? DGS puan hesaplama yöntemleri. Ön Lisans Başvuru Puanı ile birlikte DGS puanı hesaplamak isteyenler, DGS sonuçları açıklanmadan bilgi sahibi olmak istemez misiniz? DGS puanını evde nasıl hesaplarız? Sorusunun yanıtını haberimizin devamından bulabilirsiniz. İşte DGS puanı nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntılı bilgiler…

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS puanı nasıl hesaplandığı merak konusu olurken, ÖSYM tarafından DGS puanı hesaplama hakkında bilgi verdi. Ham puan kuralı ile 0.5 puan yapılmasını şart koşan Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi bu kural uygulanmadığı müddetçe sonuçlar hesaplanamaz demiştir. ÖBP önemli yer oynadığı için bu şekilde hesaplama yapılacak. Önceki dönemlerde sınava giren adayların ise farklı şekilde hesaplama yöntemleri var. Peki, DGS nasıl hesaplanır? İşte ÖSYM tarafından açıklanan puan hesaplama yöntemleri…

DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

Gerçekleştirilen DGS den alınan puanlar sayısal ve sözel olarak kendi bölümlerinde doğru ve yanlış yanıtlar hesaplanır. Buna Ön Lisans Başarı puanı eklenerek DGS puanları hesaplanır.

Sayısal standart puan ile Sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanı ağırlıklarını ortaya çıkaran katsayılar, tabloda sizlere veriliyor.

DGS Puanları

Sayısal
Standart
Puan

Sözel
Standart
Puan

Ön Lisans Başarı Puanı
(ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı
(DGS - SAY)

3

0,6

0,6

Sözel DGS Puanı
(DGS - SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı
(DGS - EA)

1,8

1,8

0,6

 

 

 

 

 

Her aday için belirtilen tabloda ki puanların katsayısı ile çarpılarak toplanır. Çıkan sonuç kişinin DGS puanını ortaya koyar. İki sınavdan alınan puan 0.5 ham puan ala adayların hesaplanması yapılacaktır. Her iki sınavdan eğer 0.5 ham puan alınamamış ise DGS puan hesaplaması yapılamaz.

Gerçekleştirilecek olan sınavda sayısal ve sözel puanların doğru ve yanlış yanıtları hesaplanır. Doğru yanıtlardan yanlış puanların 4/1’i hesaplanır. Aynı zamanda sayısal ve sözel olarak puanlar ayrı ayrı hesaplanmaktadır.

ÖSYM tarafından ise optikler bilgisayar ortamında okunmaktadır. İptaline karar verilen sorular hesaplanmamaktadır. Burada yapılan hesaplar, adayın kişisel bilgileri ile girdiği sınav sonuçlarına eklenir.

DGS Hesaplama Katsayıları

DGS Puanları

Sayısal
Standart
Puan

Sözel
Standart
Puan

Ön Lisans Başarı Puanı
(ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı
(DGS - SAY)

3

0,6

0,6

Sözel DGS Puanı
(DGS - SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı
(DGS - EA)

1,8

1,8

0,6

 

Yukarıda sizlere katsayılar ile ilgili tablo yayınladık. Bu tabloda yer alan sayılar adayların aldığı puanlar ile çarpılarak hesap yapılmaktadır. Ortaya çıkan puan sınava giren adayın DGS puanını ortaya çıkarır. Yukarıda puan hesaplama bilgisinin ayrıntılarını sizlerle paylaşmıştık.

ÖBP Puanı Nasıl Hesaplanır?

2018 yılında DGS sınavına giren adayların ön lisans eğitiminde akademik ortalama göz önüne alınarak ÖBP hesaplamaları yapılmaktadır. 2018 yılında DGS’ye giren adaylar YÖKSİS’te puanları bulunanların bilgisayar ortamından arşive aktarılması planlanıyor. ÖBP hesaplama işlemi esnasında YÖKSİS’te yer alan puanlar kullanılacaktır. YÖKSİS’te eksik bilgileri, yanlış bilgileri olanlar bu anlamda kendi üniversitelerine başvurarak yanlışlıkların ve eksikliklerin giderilmesini talep etmelidir. (“AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ” başlıklı madde).
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, 4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1 nci maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Akademik not ortalamalarından alınan puanlar ile ön lisans başarı puanı sınav sonrasında DGS puanına eklenerek hesaplanmaktadır. Bu puan hesaplama bilgileri ÖSYM dikey geçiş sınavı kılavuzunda yer alıyor.

2018 DGS’de alınan puan Ön Lisans Başarı Puanına eklenerek aşağıda ki şekilde hesaplanır.

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Yukarıda belirttiğimiz şekidle Önlisans Başarı Puanı merkezî DGS sınavından alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı ortaya çıkaracaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.