Dikey Geçiş Sınavı 2020, Dikey Geçiş Sınavı hangi tarihte

Dikey Geçiş Sınavı 2020, Dikey Geçiş Sınavı hangi tarihte

Dikey Geçiş Sınavı 2020, Dikey Geçiş Sınavı hangi tarihte

Ön lisans meslek gruplarında üniversite örgün veya uzaktan eğitimini tamamlayan, devlet kurumu olan öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından  belirli bir zaman ve soruları cevaplarına göre ortaya çıkan puan veya puanlar ile 4 yıllık yükseköğretim üniversitelerine tercih yapma olanağı sağlayan bir sınav statüsüne sahiptir .

ÖSYM tarafından her yıl sınav takvimi içerisinde belirlenen zaman dilimi ile mezun ve/veya mezun statüsünde ki öğrencilere başvurma imkanı vermektedir. 

 Dikey Geçiş Sınav Başvuruları

Birçok ön lisans öğrencisinin yakından takip ettiği bir olmaktadır. Bu yüzden her yıl "dgs başvuruları ne zaman?” gibi bir soruyla sürekli karşılaşılmaktadır. Her yıl düzenlenen takvimlerde Nisan sonu-Mayıs aylarının ilk haftaları arasında başvuruları başlamaktadır.
 

Her yıl aralık ayının 3 veya 4 haftanın sonunda bir sonra ki yılın sınav başvuru ve sınav tarihlerini açıklamaktadırlar.

2020 dgs başvurusu ve  tarihleri resmi olarak açıklanmamıştır. Mezun ve /veya mezun konumunda olan öğrenciler sınav başvuru ve tarihlerini güncel olarak ösym sayfasından ve/veya e-devlet paneli üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Sınav ve Değişiklikler 

ÖSYM her sene sınav ve uygulamaları hakkında değişikliğe gitmektedir. Sınav  müfredatı içerisinde sınav saatlerinde değişikliğe gidilmiştir. Zaman konusunda birçok öğrencinin şikayetleri ve isteklerini geri bildirimler ile alan, kendi vizyonu her zaman geliştiren ve gelişim ile sağlayan bir kurumdur.

Diğer değişikliklerden biri olarak sınav sorularının sayısını azaltma ile başladılar. Daha önceki yıllarda soru sayısı 180 iken bugün her yıl düzenlenen sınavlarda 120 soru ile aşağıya çektiler. Başarının temel anahtarı ve öğrenci adayların daha ileri bir seviye taşıma adına yaşamını devam ettiren bir kurum haline bürünmüştür.

Dikey Geçiş Sınavı ve Bilinmeyenler

Dikey geçiş sınavı ön lisans alanından 4 yıllık yükseköğretim kurumlarına geçiş sağlama konusunda en kolay aşamalardan bir özelliğini taşıya bir sınav statüsündedir. Dgs sınavlarında başvuru sayısı kısıtlaması bulunmamaktadır.

Sınav başarı puanları hesaplama hususunda ağırlıklı olarak okul başarı puanı ve sınav elde edilen başarı sıralaması ve puanı hesaplama işlemlerinden sonra yaklaşık bir aylık süre içerisinde tercih yapma imkanı vermektedir.

Tercihleri 2 haftalık süre içerisinde değiştirme olanağı sunmaktadır. Adaylar puanlarına göre yayınlanan kılavuzlar ile belirlenen şartlara uyumlu olduğu yükseköğretim kurumları tercih etme imkanı sunmaktadır. Tercihleri 2 haftalık süreçlerden sonra ağustos ayı içerisinde açıklayıp, bir yükseköğretim kurumuna yerleşen  adayların kayıtlarını gerçekleştirmesi için tarih vermektedir.

Sınav sonuçlarını öğrenci adayları öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi sonuç sayfasında kişisel bilgiler ve şifreleri panel üzerinden imkanı vermektedir.

ÖSYM, aday öğrencilerin zaman ve geleceklerine ait kaygılarını en aza indirme hususunda sınav süreleri, sınav sonuçları, tercih süreci ve tercih sonrası yükseköğretim kurumlarına kayıt olma gibi işlemleri en hızlı, özen ve adil bir şekilde hazırlaması, sistemlere yüklemesiyle toplumun her kesimine özgüven ve çalışma disiplin ve prensiplerini göstermektedir.

 

Kadıköy DGS Kursu  | DGS Kursu